ELS NOSTRES REFERENTS
Aquestes metodologies no són en cap moment excluients entre elles, en cada moment emprem i adaptem a les nostres realitats la o les més adients.
• Met Montessori
Observació científica: coneixement del xiquet i respecte pel seu procès de desenvolupament convertint l'educació en un acompanyament de la vida.
Partim de l'autonomia, de l'ambient del xiquet, dels valors universals, (respecte, llibertat, justícia, amor, bondat, amistat...) i la construcció de si mateix.
• Ped sistèmica
La importància dels vincles i les relacions. Fomenta l'interacció entre tots els implicats en l'educació però, sempre cadascú al seu lloc. Cadascú contribueix al procés de manera conscient i activa. Respectant el lloc de l’altre.
• Ed. Popular
Recordant al mestre Paulo Freire, aprenent de les vivències, de les experiències, de les nostres històries personals.
• Ed. Lliure
L'esència es el respecte al procés de desenvolupament, acompanyant, fer propostes i donar el ambient necessari, no dirigir, no intervindre en la pressa de decisions, en definitiva, deixar-lo fer.
• Met. Per projectes Killpatrick
Projectes experimentals d'investigació. Es tracte del mètode científic però mantenint l'autonomia, lliure elecció i respecte pels processos de desenvolupament.
• Ped. Waldorf
Respecte pels cicles de la vida, intencions i característiques. Aprofundeix en les relacions i vincles humans. Desenvolupa una metodologia que proposa que cada persona trobe la seva essència a través de la creativitat, l'art i el moviment.
• Reggio Emilia, Loris Malaguzzi
Experiència educativa: l’infant és el protagonista absolut, el mestre és guia, col·laborador, acompanyant, investigador. L'espai educa. Les famílies tenen un rol molt actiu i és fonamental la documentació pedagògica.
Els cent llenguatges de d’infant: els xiquets i les xiquetes tenen moltes maneres de mostrar la seva comprensió i expressar les seves idees i creativitat ( dibuix, escultura, dansa, moviment, pintura, joc, modelat, música, poesia…)
-
Piaget.
El desenvolupament progressa per etapes i resulta inútil voler ensenyar conceptes als infants que encara no disposen dels esquemes cognitius necessaris per assimilar-los
Aquestes son algunes de les metodologies de les que anem aprenent i prenen el que pensem que es més positiu i adient per a nosaltres.
Los niños aprenden mucho más jugando que estudiando, haciendo que mirando.
Francesco Tonucci